Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Fit obiady – 5 sprawdzonych przepisów od Gastro Monkey

Nie masz pomysłu na fit obiad? Spieszymy z pomocą! W tym artykule znajdziesz 5 przepisów na pyszne fit obiady, które będziesz w stanie szybko zrobić.

Kurczak w sosie mango z chilli i ryżem

To banalnie proste danie jest również szybkie w wykonaniu! Dzięki soczystemu mango fit obiad zyskuje ciekawy smak, który jest dodatkowo podkręcany przez ostrą papryczkę chilli.

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka,
  • papryka,
  • cebula,
  • mango,
  • papryczka chili,
  • sól, pieprz,
  • sos rybny,
  • przyprawa curry,
  • imbir,
  • sok z cytryny,
  • ryż

 

Sposób przygotowania: Mięso i warzywa pokroić. Mango obrać i zmiksować. Kurczaka doprawić solą , pieprzem, przyprawą curry, papryką i z grillować. Podsmażyć paprykę pokrojoną w paski  z dodatkiem sosu rybnego, curry, imbiru i soku z cytryny. Wymieszać składniki z musem z mango i gotować wszystko razem jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, podawać z ryżem.

Schab z imbirem, fasolką szparagową i makaronem ryżowym

Fit obiad w tej wersji, na pewno zainteresuje fanów czerwonego mięsa! Połączenie schabu z imbirem i fasolką szparagową zapewne nie zdziwi, jednak podanie dania z makaronem ryżowym zapewne już tak. Dzięki delikatnej konsystencji makaronu, doskonale komponuje się on ze schabem wieprzowym.

Składniki:

  • schab wieprzowy,
  • fasolka szparagowa,
  • imbir,
  • sos sojowy,
  • ocet ryżowy,
  • sok z limonki,
  • woda,
  • cukier brązowy,
  • nasiona sezamu,
  • makaron ryżowy

 

Sposób przygotowania: Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki, wodę, cukier i imbir wymieszać. Mięso pokroić i upiec  z wcześniej przygotowanym sosem, dodać ugotowaną fasolę. Na przygotowany schab posypać nasionami sezamu. Podawać z makaronem ryżowym.

Grillowane tofu z dzikim ryżem i karmelizowaną marchewką

Prosta i smaczna propozycja na fit obiady, specjalnie dla osób, które nie mają ochoty na mięso. Tofu ma w sobie bardzo dużo białka i zaledwie kilka gramów węglowodanów, jest więc doskonałym zamiennikiem dla np. kurczaka. Podawane z dzikim ryżem i pyszną, karmelizowaną marchewką, będzie stanowić ciekawą odmianę od bardziej tradycyjnych dań.

Składniki:

  • tofu,
  • sos sojowy,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • marchewka,
  • miód,
  • masło,
  • sól

 

Sposób przygotowania: Tofu zamarynować w sosie sojowym, papryce słodkiej i ostrej i z grillować. Marchew skarmelizować na patelni z masłem, miodem i solą. Podawać z ryżem dzikim.

Spaghetti z zielonym pesto i słonecznikiem

Fit obiad, który zrobisz w ciągu dokładnie takiej ilości czasu, jaka potrzebuje makaron, żeby się ugotować. Rukola, dzięki wysokiej zawartości potasu, poprawi działanie naszego układu krwionośnego. Danie z dodatkiem chrupiącego słonecznika będzie stanowić pyszny i sycący posiłek.

Składniki:

  • makaron spaghetti,
  • rukola,
  • szpinak,
  • orzechy włoskie,
  • czosnek,
  • sól,
  • oliwa,
  • słonecznik

 

Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Szpinak, rukolę, orzechy, czosnek, sól i oliwę zblendować na pesto. Podawać makaron z pesto, posypać słonecznikiem.

Pieczony filet z dorsza w sosie cytrynowym z brokułem i puree ziemniaczano-selerowym

Nasza kolejna obiadowa propozycja na fit obiad to dorsz, który jest bogaty w pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Możesz go przyrządzić w smacznym sosie cytrynowym i podać z brokułem, który posiada wyjątkowe właściwości. Między innymi – chroni przed rakiem, wrzodami, anemią, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i reguluje poziom cukru we krwi.

 

Składniki:

  • filet z dorsza,
  • śmietanka 30%,
  • sok z cytryny,
  • musztarda,
  • por,
  • brokuł,
  • ziemniaki,
  • seler,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól,
  • musztarda

 

Sposób przygotowania: filet z dorsza doprawić, gotować na parze przez 10 min. Por pokroić, przesmażyć, zalać śmietaną dodać sok z cytryny, musztardę i doprawić solą . Ziemniaki i selera ugotować i zblendować na puree. Dorsza w sosie podawać z puree i blanszowanym brokułem.